blog tips |

Een handig overzicht met KLIC bij jouw bouwproject

Werk jij in de bouw? Dan ben je waarschijnlijk al bekend met KLIC. Dit is een afkorting voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Het is verplicht om een KLIC melding te maken als je aan de slag gaat met het graven  met een machine. Je kunt met KLIC namelijk voorkomen dat je schade maakt aan kabels en leidingen, wat natuurlijk erg belangrijk is. Dit systeem is al een aardige tijd actief en is heel handig. Je krijgt hierdoor genoeg informatie over de kabels en leidingen die zich onder de grond bevinden waar je wilt gaan graven.  

Een verlichting tijdens het graven 

Als je wilt voorkomen dat je schade aanricht aan kabels en leidingen, dan is het verstandig om van tevoren genoeg research te doen naar het gebied waar je gaat graven. Het is dan ook verplicht om dit te doen als bouwbedrijf, voordat je begint met het bouwproject. Je kunt namelijk een gaslek veroorzaken als je dit niet doet. Dit is voor zowel het bedrijf als externe bedrijven erg vervelend. Dit soort situaties kun je natuurlijk makkelijk voorkomen door het inschakelen van KLIC. Door de juiste voorbereiding als bouwbedrijf, heb je de juiste informatie over de betreffende locatie van het graven.  

Met deze meldingen moet je rekening houden! 

Als je aan de slag gaat met het bouwproject, dan zijn er drie meldingen van KLIC waar je rekening mee moet houden. Allereerst is de graafmelding zeer relevant. Deze melding is belangrijk als je ook echt aan de slag gaat met graven. Door deze melding heb je 20 dagen toegang tot informatie over een gebied van 500 x 500 meter. Naast dat deze melding heel handig is, krijg je ook een calamiteitenmelding. Deze melding geeft net zoals de graafmelding overzicht over een gebied van 500 x 500 meter. Hiermee kom je overigens alleen in aanmerking als er schade of letsel dreigt te zijn. Als laatste bestaat er een oriëntatieverzoek bij de KLIC. Deze melding geeft jou van tevoren alvast inzicht in het gebied waar je mee te maken krijgt. Dit gebiedt dekt 2500 x 2500 meter. Je krijgt onbeperkt toegang tot dit overzicht.  

Ook interessant

Geen reacties

    Plaats een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.