Het Kadaster is verantwoordelijk voor de BAG en de BGT. Deze afkortingen staan respectievelijk voor Basisregistratie Adressen en Gebouwen, en Basisregistratie Grootschalige Topografie. Het Kadaster houd de gegevens van vastgoed in Nederland bij in die basisregistraties. Zo staat er bijvoorbeeld geregistreerd wie welke rechten heeft met betrekking tot een stuk vastgoed. Ook het oppervlak, de postcode, het adres etc. staan geregistreerd. Bovendien heeft ieder perceel een unieke identiteitscode, waarmee gemakkelijk naar het perceel verwezen kan worden. Iedere gemeente maakt gebruik van de BAG en is daartoe ook verplicht. Het maakt de onderlinge communicatie, en ook met bedrijven, een stuk eenvoudiger. Het inzien van de gegevens is voor externe partijen echter niet altijd even eenvoudig, omdat deze in uitwisselingsformaat GML gepubliceerd worden. Wordt er binnen jouw bedrijf niet met datzelfde uitwisselingsformaat gewerkt, dan kun je de gegevens moeilijk importeren in je eigen applicatie. Door gebruik te maken van een BAG viewer kan dat alsnog.
BAG en BGT inzien
Een van de platforms waarop je de BAG en de BGT gemakkelijk in kunt zien, is Geogap. Daar kun je bijvoorbeeld de BGT WMS downloaden. Geogap maakt het wel erg makkelijk om de gegevens naar je eigen applicatie te importeren. Daardoor kun je de kadastrale gegevens direct inzien en gebruiken. Het bedrijf heeft overigens verschillende abonnementen. Is het voor jouw bedrijf belangrijk dat jullie de kadastrale gegevens in kunnen zien? Dan kun je bijvoorbeeld ook een pakket afsluiten voor meer dan drie mensen. Zo hebben ook je collega’s altijd toegang tot de gegevens.
Een abonnement op Geogap is relatief goedkoop. Dat zeker als je bedenkt dat je hierna echt alle kadastrale gegevens relatief eenvoudig in kunt zien. Ben jij benieuwd? Dan is het aan te raden om het platform zelf eens te bekijken, om zo zelf de mogelijkheden na te gaan.
Geen reacties