blog tips |

Voor goede wijn moet je bij Zuid-Afrika zijn

Wereldwijd zijn Zuid-Afrikaanse wijnen erg geliefd. Wijn uit het gebied Stellenbosch is voornamelijk heel erg geliefd. Wijn uit zo’n kwaliteitsgebied zijn exclusieve wijnen. Zuid-Afrikaanse wijnen worden het meest gedronken, naast Franse wijnen. Dit komt onder andere door de perfect passende wijnstijl en de betaalbare prijs. 

Toen de apartheid in 1948 zijn tol eiste van Zuid-Afrika en de wijnindustrie, begon de wijnindustrie in 1990 eindelijk weer te bloeien. Er werd veel geld besteed aan de wijngaarden. Dankzij dat geld en de moderne technieken kon Zuid-Afrika haar wijn naar een heel hoog level tillen. Het level zoals wij dat op de dag van vandaag kennen.  

Ondanks de hitte toch perfecte druiven voor de wijn  

Zuid-Afrika is een erg warm land en dat maakt het moeilijk om druiven fatsoenlijk te kunnen verbouwen. Toch lukt het Zuid-Afrika om de perfecte druiven te verbouwen voor hun wijnen. Dit komt doordat het gebied waar de druiven verbouwd worden erg klein is. Dit kleine gebied bevindt zich dicht bij de kust. De zeewind bij de kust zorgt voor een zekere verkoeling, wat uiteindelijk zorgt voor de perfecte klimaat om de druiven te verbouwen. 

Wanneer je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika zal je dus ook veel wijnhuizen vinden aan de kust en hoe verder je je van de kust bevindt, hoe minder wijnhuizen je zal zien.   

Stellenbosch is dé wijnstad 

Stellenbosch is dé wijnplek van Zuid-Afrika. Het is een hele belangrijke plek voor de wijnindustrie. Een plek die de wijnindustrie in Zuid-Afrika bijna draagt als het ware. Stellenbosch is namelijk door bergen omringd en is er ook nog eens veel verschillend reliëf. Stellenbosch kan je onderscheiden in drie bodemtypen: Hutton en Clovelly, Tafelberg-zand-steen en graniet. In Stellenbosch valt daarnaast ook precies genoeg regen om de wijnen te kunnen verbouwen. Door deze factoren vormt Stellenbosch de perfecte wijnplek van Zuid-Afrika. 

Bijna alle exclusieve wijnen van Zuid-Afrika komen uit het prachtige Stellenbosch, waar de perfecte combinatie van regen en droogte zorgt voor een goede verbouwing van druiven.  

Wat zijn de belangrijkste druiven? 

Wanneer je de perfecte wijn wil maken, mogen goede druiven natuurlijk niet ontbreken. Dit is ook gelijk waarom Zuid-Afrika goede wijn kan maken. In Zuid-Afrika zijn namelijk hele goede druiven te vinden, die een erg belangrijk bestanddeel vormen voor haar wijnen. Je moet dan denken aan druiven zoals: 

  • Chardonnay;
  • Merlot;
  • Pinotage;
  • Syrah;
  • Sauvignon Blanc;
  • Chenin Blanc, wordt ook wel steen genoemd

Zuid-Afrika houdt zich vooral bezig met het verbouwen van de druifsoorten Chardonnay en Sauvignon Blanc. Chardonnay wordt voor zo’n 8,1% verbouwd in Zuid-Afrika en Sauvignon Blanc wordt voor zo’n 9% verbouwd in Zuid-Afrika.

Ook interessant

Geen reacties

    Plaats een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.